Składniki
- 1/2 kg czereśni
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- cukier wanilinowy
- cukier puder do posypania
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 mąki krupczatki
- 1/2 kostki masła
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrami, dodać mąkę z proszkiem , śmietanę i olej.
Dokładnie wymieszać.
Wlać ciasto do małej tortownicy.
Umyte czereśnie wypestkować i wysypać na ciasto.
Zagnieść kruszonkę.
Posypać na czereśnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut.
Gorące posypać cukrem pudrem.