Placek czereśniowy

Składniki

  • 1/2 kg czereśni
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder do posypania

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 mąki krupczatki
  • 1/2 kostki masła

Przygotowanie

Jajka ubić z cukrami, dodać mąkę z proszkiem , śmietanę i olej.

Dokładnie wymieszać.

Wlać ciasto do małej  tortownicy.

Umyte czereśnie wypestkować i wysypać na ciasto.

Zagnieść kruszonkę.

Posypać na czereśnie.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut.

Gorące posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *