Składniki
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 120 g stopionej, półsłodkiej czekolady
- 1 szklanka maślanki
Polewa:
- 240 g półsłodkiej czekolady
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 2 łyżeczki stopionego masła
- 2 żółtka
- 1 l cukru pudru
- wanilii
Przygotowanie
Trzykrotnie przesiać kakao, mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Ubić masło z cukrem na gładką masę. Dodać po jednym jajku. Dodać czekoladę. Stopniowo dodawać mąkę i maślankę.
Masę wlać do natłuszczonej i posypanej mąką formy o średnicy 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut. Studzić przez 10 minut. Przełożyć na metalową podstawkę. Wystudzić i posmarować polewą.
Polewa: W podwójnym garnku stopić czekoladą i przelać do miski. Dodać pozostałe składniki, ubić na bardzo gładką masę.