Placek czekoladowy

Składniki

  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 120 g stopionej, półsłodkiej czekolady
  • 1 szklanka maślanki

Polewa:

  • 240 g półsłodkiej czekolady
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki stopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 l cukru pudru
  • wanilii

Przygotowanie

Trzykrotnie przesiać kakao, mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Ubić masło z cukrem na gładką masę. Dodać po jednym jajku. Dodać czekoladę. Stopniowo dodawać mąkę i maślankę.

Masę wlać do natłuszczonej i posypanej mąką formy o średnicy 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut. Studzić przez 10 minut. Przełożyć na metalową podstawkę. Wystudzić i posmarować polewą.

Polewa: W podwójnym garnku stopić czekoladą i przelać do miski. Dodać pozostałe składniki, ubić na bardzo gładką masę.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *