Składniki
- 4 duże jajka
- szklanka cukru pudru
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- 2 szklanki mąki tortowej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- sok i skórka otarta z 2 dorodnych cytryn
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
Przygotowanie
Z dokładnie wymytych wrzątkiem cytryn ocieramy skórkę, sok wyciskamy, uważając, by nie dostały się pestki. Białka, najlepiej robotem, ubijamy na bardzo ścisłą pianę, zalewamy wrzącym tłuszczem, odstawiamy na 2 min. Po tym czasie delikatnie ubijamy, by składniki się połączyły, dodajemy żółtka, sok i skórkę z cytryny i, cały czas lekko ubijając, siejemy przez sito mąkę z proszkiem. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą i ciasto stanie się puszyste i jednolite, wylewamy na przygotowaną średniej wielkości formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160°C przez 35-40 min lub nieco dłużej. Zrumienione ciasto pozostawiamy przez 10 min w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy, przechładzamy i dopiero wówczas wyjmujemy z formy. Znakomicie smakuje posypane cukrem pudrem lub polane cytrynowym lukrem, a przekrojone i przełożone lekkim, cytrynowym kremem – to prawdziwa pyszność.