Składniki
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- 3,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 20 dag margaryny
- 5 dag migdałowych płatków
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą, wymieszaną z sodą oczyszczoną, mąkę.
Margarynę stopić i wymieszać z przyprawą do piernika, dodać do ciasta, następnie dodać pół słoika powideł śliwkowych oraz 1,5 szklanki mleka.
Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 50 minut w nagrzanym do 180-190°C piekarniku.
Po ostudzeniu ciasto przekroić na trzy blaty.
Budyń ugotować na pozostałym mleku z masłem i przestudzić.
Odłożyć trzy łyżki powideł, resztą powideł posmarować jeden blat, przykryć drugim, na drugim rozsmarować budyń i przykryć trzecim.
Wierzch ciasta posmarować rozgrzanymi powidłami i obsypać płatkami migdałowymi.