Piernikowiec

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 3,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 20 dag margaryny
  • 5 dag migdałowych płatków
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą, wymieszaną z sodą oczyszczoną, mąkę.

Margarynę stopić i wymieszać z przyprawą do piernika, dodać do ciasta, następnie dodać pół słoika powideł śliwkowych oraz 1,5 szklanki mleka.

Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 50 minut w nagrzanym do 180-190°C piekarniku.

Po ostudzeniu ciasto przekroić na trzy blaty.

Budyń ugotować na pozostałym mleku z masłem i przestudzić.

Odłożyć trzy łyżki powideł, resztą powideł posmarować jeden blat, przykryć drugim, na drugim rozsmarować budyń i przykryć trzecim.

Wierzch ciasta posmarować rozgrzanymi powidłami i obsypać płatkami migdałowymi.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *