Piernik złocisty

Składniki

Ciasto:

  • 60 dag mąki (po połowie krupczatki i wrocławskiej)
  • 20 dag margaryny
  • 18 dag cukru pudru
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki ciepłego mleka lub śmietany
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników

Masa:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki krupczatki
  • 1/2 torebki budyniu
  • 25 dag margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko
  • słoik dżemu
  • cukier waniliowy

Przygotowanie

Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę, miód , mleko, jajka i przyprawę do pierników.

Zagnieść ciasto.

Następnie podzielić je na 3 równe części.

Rozwałkować je na placki i piec na złoty kolor.

Margarynę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ugotowany wystudzony budyń.

Pierwszy placek smarować dżemem, drugi masą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *