Składniki
Ciasto:
- 60 dag mąki (po połowie krupczatki i wrocławskiej)
- 20 dag margaryny
- 18 dag cukru pudru
- 4 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki ciepłego mleka lub śmietany
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
Masa:
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka mąki krupczatki
- 1/2 torebki budyniu
- 25 dag margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- słoik dżemu
- cukier waniliowy
Przygotowanie
Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę, miód , mleko, jajka i przyprawę do pierników.
Zagnieść ciasto.
Następnie podzielić je na 3 równe części.
Rozwałkować je na placki i piec na złoty kolor.
Margarynę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ugotowany wystudzony budyń.
Pierwszy placek smarować dżemem, drugi masą.