Piernik z serem

Składniki

Ciasto:

  •  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 słoiczek dżemu śliwkowego (300 g)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g białego sera
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta: jajka ubić z cukrem.

Dodać resztę składników i mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Przygotowanie masy serowej: żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, mąkę i roztopioną, przestudzoną margarynę, wymieszać.

Na końcu dodać ubitą pianę z białek, dokładnie wymieszać.

Przygotowanie polewy: śmietanę zagotować z cukrem, dodać kakao, wymieszać.

Przygotowanie piernika z serem: ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 37×21 cm.

Na wierzchu rozłożyć ser.

Piec około 60 minut w temp. 180°C.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *