Składniki
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 słoiczek dżemu śliwkowego (300 g)
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g białego sera
- 125 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek śmietany
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta: jajka ubić z cukrem.
Dodać resztę składników i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowanie masy serowej: żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, mąkę i roztopioną, przestudzoną margarynę, wymieszać.
Na końcu dodać ubitą pianę z białek, dokładnie wymieszać.
Przygotowanie polewy: śmietanę zagotować z cukrem, dodać kakao, wymieszać.
Przygotowanie piernika z serem: ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 37×21 cm.
Na wierzchu rozłożyć ser.
Piec około 60 minut w temp. 180°C.