Składniki
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 12,5 dag margaryny
- 25 dag cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
- 2 jajka
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok. 1 1/2 szklanki bakalii
Do dekoracji:
- polewa czekoladowa
- kokos
Przygotowanie
Margarynę roztopić i ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Dodać w kolejności mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika.
Cały czas mieszając dodać powidła śliwkowe.
Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać bakalie opruszone mąką i wymieszać.
Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem i piec ok. 1 godzinę w temperaturze 160-170°C.
Ostudzony piernik polać polewą czekoladową i posypać kokosem.