Piernik z powidłami

Składniki

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 12,5 dag margaryny
  • 25 dag cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 1 1/2 szklanki bakalii

Do dekoracji:

  • polewa czekoladowa
  • kokos

Przygotowanie

Margarynę roztopić i ostudzić.

Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Dodać w kolejności mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika.

Cały czas mieszając dodać powidła śliwkowe.

Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodać bakalie opruszone mąką i wymieszać.

Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem i piec ok. 1 godzinę w temperaturze 160-170°C.

Ostudzony piernik polać polewą czekoladową i posypać kokosem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *