Składniki
- 30 dag orzechów włoskich
- 30 dag mąki pszennej
- 300 ml miodu
- 5 jajek
- 3 duże łyżki masła
- 2 duże łyżki cynamonu
- 20 dag cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Miód podgrzać razem z masłem.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać ostudzony miód, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi oraz z pokrojonymi orzechami.
Dobrze wymieszać składniki.
Ubić na sztywno pianę z białek i dodać do ciasta (ciasto nie powinno być zbyt gęste).
Przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Ciasto można posypać cukrem pudrem albo lukrem.
Już upieczony piernik odłożyć na 6-7 godzin w chłodnym miejscu.