Piernik z orzechami

Składniki

  • 30 dag orzechów włoskich
  • 30 dag mąki pszennej
  • 300 ml miodu
  • 5 jajek
  • 3 duże łyżki masła
  • 2 duże łyżki cynamonu
  • 20 dag cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Miód podgrzać razem z masłem.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Dodać ostudzony miód, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi oraz z pokrojonymi orzechami.

Dobrze wymieszać składniki.

Ubić na sztywno pianę z białek i dodać do ciasta (ciasto nie powinno być zbyt gęste).

Przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Ciasto można posypać cukrem pudrem albo lukrem.

Już upieczony piernik odłożyć na 6-7 godzin w chłodnym miejscu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *