Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 10 dag masła
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 7 łyżek płynnego miodu
- 2 łyżeczki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie przyprawy do pierników
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- opakowanie polewy czekoladowej
- kandyzowane wiśnie do dekoracji
Na masę:
- 15 dag masy marcepanowej
- 10 dag cukru pudru
- śmietana
Przygotowanie
Zagotować miód, połączyć z masłem. Przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, a następnie wymieszać z masą miodową.
Wymieszać mąkę, przyprawę do pierników, sodę, kakao i proszek do pieczenia. Następnie wsypywać mąkę do masy miodowej i ucierać na gładko. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i całość delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w temp. 170 st. Piernik ostudzić, przekroić poziomo na 4 placki.
Masę marcepanową wyrobić z cukrem pudrem i 2-3 łyżkami śmietany. Miękką masę rozwałkować na dość gruby płat. Wyciąć z marcepana trzy krążki za pomocą obręczy od tortownicy. Przełożyć marcepanem ciasto. Udekorować polewą czekoladową oraz kandyzowanymi wiśniami.