Piernik z marcepanem

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 7 łyżek płynnego miodu
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opakowanie polewy czekoladowej
  • kandyzowane wiśnie do dekoracji

Na masę:

  • 15 dag masy marcepanowej
  • 10 dag cukru pudru
  • śmietana

Przygotowanie

Zagotować miód, połączyć z masłem. Przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, a następnie wymieszać z masą miodową.

Wymieszać mąkę, przyprawę do pierników, sodę, kakao i proszek do pieczenia. Następnie wsypywać mąkę do masy miodowej i ucierać na gładko. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i całość delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w temp. 170 st. Piernik ostudzić, przekroić poziomo na 4 placki.

Masę marcepanową wyrobić z cukrem pudrem i 2-3 łyżkami śmietany. Miękką masę rozwałkować na dość gruby płat. Wyciąć z marcepana trzy krążki za pomocą obręczy od tortownicy. Przełożyć marcepanem ciasto. Udekorować polewą czekoladową oraz kandyzowanymi wiśniami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *