Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki konfitury
Przygotowanie
Do mąki wsypać cynamon, sodę i przyprawę do piernika, i całość wymieszać.
Jajka ubić z cukrem, następnie ciągle ubijając, dodawać na przemian mleko (1/3 szklanki), olej (1/4 szklanki) i mąkę (3/4 szklanki), i ciągle ubijając, znowu dodawać część mleka, oleju i mąki – aż do wyczerpania składników.
Na samym końcu dodać konfiturę – może być to dżem owocowy lub marmolada.
Przygotowane ciasto wylać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 200°C około godziny.
Po upieczeniu i wystygnięciu, można dodatkowo przekroić piernik w połowie i przełożyć dżemem.