Piernik z konfiturą

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki konfitury

Przygotowanie

Do mąki wsypać cynamon, sodę i przyprawę do piernika, i całość wymieszać.

Jajka ubić z cukrem, następnie ciągle ubijając, dodawać na przemian mleko (1/3 szklanki), olej (1/4 szklanki) i mąkę (3/4 szklanki), i ciągle ubijając, znowu dodawać część mleka, oleju i mąki – aż do wyczerpania składników.

Na samym końcu dodać konfiturę – może być to dżem owocowy lub marmolada.

Przygotowane ciasto wylać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Piec w temperaturze 200°C około godziny.

Po upieczeniu i wystygnięciu, można dodatkowo przekroić piernik w połowie i przełożyć dżemem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *