Piernik z herbatą

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka sztucznego miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 przyprawa do piernika
  • szklanka cukru kryształu

Masa:

  • 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
  • 1/2 l mleka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części i w temperaturze 150 °C pieczemy 3 placki.

Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.

W misce miksujemy kostkę margaryny lub masła i cały czas miksując, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny. Na koniec gotową masę mieszamy z sokiem z cytryny. Placki przekładamy masą.

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce – wówczas masa się zetnie i będzie odpowiednio twarda.

Ciasto można również przełożyć masą budyniową.

1 Comment

  1. kasia

    placek bardzo smaczny polecam

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *