Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka sztucznego miodu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 1 przyprawa do piernika
- szklanka cukru kryształu
Masa:
- 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
- 1/2 l mleka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części i w temperaturze 150 °C pieczemy 3 placki.
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.
W misce miksujemy kostkę margaryny lub masła i cały czas miksując, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny. Na koniec gotową masę mieszamy z sokiem z cytryny. Placki przekładamy masą.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce – wówczas masa się zetnie i będzie odpowiednio twarda.
Ciasto można również przełożyć masą budyniową.
placek bardzo smaczny polecam