Piernik toruński

Składniki

  • 2 kg mąki żytniej
  • 1 kg miodu lipowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka anyżu
  • 1 łyżeczka korzeni (cynamon i goździki zmielone)
  • 1 kieliszek spirytusu
  • migdały

Przygotowanie

Miód przesmażyć z korzeniami i gorący wlać do przesianej, ogrzanej mąki.

Dokładnie wyrobić masę, dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, spirytus i jajko.

Wyrobić dobrze ciasto, aby było dość twarde i elastyczne.

Pod koniec dodać obrane ze skórki grubo posiekane słodkie migdały i wymieszać.

Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać ciepłego miodu.

Blachę wysmarować woskiem, ciasto rozciągnąć no grubość 3 cm, udekorować obranymi ze skórki migdałami i piec ok. 1 godziny w gorącym piekarniku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *