Składniki
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 kostki masła
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1/2 kg mąki
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- bakalie
- polewa kakaowa
- 1 kokos
Przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem i z masłem.
Dodać miód i kakao.
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i z sodą oczyszczoną.
Dosypywać porcjami do utartej masy.
Na końcu dodać kwaśną śmietanę.
Wszystko dobrze wymieszać.
Dodać bakalie.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej o wymiarach 11 na 40 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 170°C.
Po ostudzeniu polać polewą kakaową i posypać kokosem.