Piernik świąteczny

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 kostki masła
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 kg mąki
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • bakalie
  • polewa kakaowa
  • 1 kokos

Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem i z masłem.

Dodać miód i kakao.

Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i z sodą oczyszczoną.

Dosypywać porcjami do utartej masy.

Na końcu dodać kwaśną śmietanę.

Wszystko dobrze wymieszać.

Dodać bakalie.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej o wymiarach 11 na 40 cm.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 170°C.

Po ostudzeniu polać polewą kakaową i posypać kokosem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *