Piernik sułtański

Składniki

Na ciasto:

  • 15 dag płynnego miodu
  • 20 dag masła
  • 50 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 torebka przyprawy do pierników
  • 1 łyżka sody oczyszczanej
  • 10 dag cukru

Na masę:

  • 2 szklanki mleka
  • 20 dag powideł śliwkowych
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 30 dag cukru pudru
  • 25 dag bakalii
  • 25 dag masła

Do dekoracji:

  • polewa z mlecznej czekolady
  • orzechy włoskie

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrobić mikserem na jed­nolitą masę.

Ciasto przykryć i odstawić do lodówki na dobę.

Następnego dnia podzielić na 4 części.

Każdą rozwałkować i piec w osobnej foremce po 45 minut w temperaturze 180°C.

Placki ostudzić.

Przygotowanie kremu: w rondelku zagotować mleko, wsypać kaszę man­nę i cukier, mieszając, gotować, aż kasza zgęstnieje.

Wystudzić.

Mięk­kie masło utrzeć mikserem na puszystą masę.

Stale ucierając, do­dawać po łyżce kaszy (ewentualnie dodać kilka kropelek zapachu waniliowego lub migdałowego).

Następnie krem wymieszać z drob­no pokrojonymi bakaliami.

Placki piernikowe należy przekładać na prze­mian kremem i powidłami.

Docisnąć.

Mocno schłodzić.

Polewę stopić według przepisu na opakowaniu, płynną równomiernie posma­rować ciasto.

Udekorować piernik orzechami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *