Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- 1 kg jabłek
- 1 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Do dekoracji:
- cukier puder
Przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo olej, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon.
Na koniec dodać oprószone mąką i pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki i orzechy.
Ciasto wylać do natłuszczonej tłuszczem prostokątnej formy.
Piec około 45 minut w temperaturze 170-180°C.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.