Piernik po amerykańsku

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kg jabłek
  • 1 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich

Do dekoracji:

  • cukier puder

Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo olej, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon.

Na koniec dodać oprószone mąką i pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki i orzechy.

Ciasto wylać do natłuszczonej tłuszczem prostokątnej formy.

Piec około 45 minut w temperaturze 170-180°C.

Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *