Piernik orzechowy

Składniki

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Dekoracja:

  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • polewa rumowa
  • cukier puder

Przygotowanie

Stopić tłuszcz, dodać mleko, miód, jajko i wymieszać.

W innym naczyniu przesiać mąkę, dodać cukier,  przyprawę do pierników, kakao, sól  i proszek.

Dodawać stopniowo stopione masło i mieszając mikserem doprowadzić do uzyskania gładkiej masy.

Dodać posiekane orzechy i ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką podłużnej formy.

Piec w  temp. 180°C przez około 45-50 minut.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, przybrać połówkami orzechów i polać lukrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *