Składniki
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 czubate łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka kakao
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Dekoracja:
- 2-3 łyżki orzechów włoskich
- polewa rumowa
- cukier puder
Przygotowanie
Stopić tłuszcz, dodać mleko, miód, jajko i wymieszać.
W innym naczyniu przesiać mąkę, dodać cukier, przyprawę do pierników, kakao, sól i proszek.
Dodawać stopniowo stopione masło i mieszając mikserem doprowadzić do uzyskania gładkiej masy.
Dodać posiekane orzechy i ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką podłużnej formy.
Piec w temp. 180°C przez około 45-50 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, przybrać połówkami orzechów i polać lukrem.