Piernik makowy

Składniki

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka miodu
  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 10 g sody oczyszczanej
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

1 szklankę wody razem z miodem oraz cukrem podgrzewać na małym ogniu aż do wrzenia, wówczas zdjąć z ognia do ostygnięcia i stopniowo dodawać mąkę, zarabiać nożem.

Następnie dodać resztę cukru, cynamon, żółtka oraz skórkę cytrynową.

Na koniec dodać przesiany mak oraz sodę.

Całość dokładnie wyrobić, a powstałe ciasto owinąć w lnianą ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto ułożyć w blasze posmarowanej tłuszczem i posmarować go jajkiem.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *