Orzechowiec

Składniki

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody

Polewa:

  • 30 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • 10 dag cukru
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu

Krem:

  • margaryna
  • 6 łyżek cukru pudru
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • mleko

Przygotowanie

Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 placki. Jeden pieczemy w 170° C na rumiano.

Składniki polewy podgrzewamy, aż powstanie karmel.

Na drugi surowy placek wykładamy polewę i pieczemy 40 minut w temp. 170° C.

Gotujemy budyń, dodając mniej mleka niż w przepisie na opakowaniu. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy zimny budyń i kawę. Wykładamy na placek bez polewy, przykrywamy drugim.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *