Murzynek ze śliwkami

Składniki

  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 200 g margaryny
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Przygotowanie

W garnku rozpuścić margarynę z cukrem pudrem, kakao, wodą i olejem.

Ostudzić.

Wlać esencję waniliową.

Do czekoladowej masy dodać żółtka i stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem.

Przelać ciasto na blachę (np. keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia.

Na górę ułożyć śliwki skórkami do dołu.

Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około godzinę.

Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *