Murzynek z gruszkami

Składniki

  • gruszki – surowe albo z kompotu
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 1 – 1 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki oliwy
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Masło, cukier i kakao rozpuścić w rondelku, dodać olej i 1/3 szklanki wody a następnie ostudzić.

Do masy dodawać kolejno żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek.

Ciasto przełożyc do podłużnej foremki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą.

Na wierzchu ułożyć pokrojone owoce.

Piec około godziny w temperaturze 180 – 200°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *