Murzynek

Składniki

  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka (lub wody)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Masło, mleko, cukier, kakao podgrzać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i chwilę pogotować.

Odlać pół szklanki na polewę.

Wystudzić.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.

Do wystudzonej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.

Dodawać żółtka, zmiksować, potem dodać białka i wszystko wymieszać.

Ciasto wylać na prostokątną blachę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.

Piec około 45 minut.

Po wystudzeniu polać odłożoną i podgrzaną polewą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *