Składniki
- 3 łyżki kakao
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka (lub wody)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Masło, mleko, cukier, kakao podgrzać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i chwilę pogotować.
Odlać pół szklanki na polewę.
Wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Do wystudzonej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Dodawać żółtka, zmiksować, potem dodać białka i wszystko wymieszać.
Ciasto wylać na prostokątną blachę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Piec około 45 minut.
Po wystudzeniu polać odłożoną i podgrzaną polewą.