Mazurek waflowy

Składniki

  • 6 wafli
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag orzechów ziemnych
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 8 dag pistacji
  • 1 szklanka miodu
  • 20 dag cukru
  • 10 dag marcepanowej masy
  • 7 białek
  • 1/2 laski wanilii
  • polewa czekoladowa (może być gotowa z torebki)
  • barwniki spożywcze

Przygotowanie

Ugotować syrop z cukru i 5 łyżek wody.

Osobno zagotować miód i dodać go do syropu, dokładnie wymieszać.

Z białek ubić sztywną pianę.

Mieszając pianę powoli wlewać gorący syrop z miodem, aż całość zgęstnieje.

Orzechy i migdały posiekać i wsypać do masy, dodać rdzeń wanilii.

Masę rozsmarować na waflu, przykryć drugim, rozsmarować i przykryć trzecim.

Tak samo postąpić z pozostałymi trzema waflami (albo jak ktoś woli żeby mazurek był gruby można przełożyć wszystkie wafle na jeden mazurek).

Polać całość rozgrzaną polewą czekoladową i udekorować według uznania zabarwioną masą marcepanową.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *