Składniki
Ciasto I:
- 18 dag masy marcepanowej
- 3 jajka
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki mąki
Ciasto II:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
Masa pomarańczowa:
- 2 duże pomarańcze
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 40 dag cukru
- 1 cytryna
Dodatki:
- dżem pomarańczowy
- skórka pomarańczowa
- bakalie
Przygotowanie
Masło utrzeć dodając po kawałku marcepan, następnie mąkę i jajka.
Dokładnie wszystko wymieszać.
Rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec 20 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z żółtkiem, masłem i cukrem.
Zagnieść ciasto, rozwałkować na placek i upiec na złoty kolor w rozgrzanym do 200°C piekarniku.
Ciasto posmarować dżemem pomarańczowym i przykryć ciastem marcepanowym.
Otrzeć skórkę z połowy sparzonej i osuszonej cytryny i 1 pomarańczy.
Utrzeć z łyżeczką cukru pudru.
Dodać cukier i sok z cytryny i drugiej pomarańczy, utrzeć.
Po utarciu podgrzewać aż zgęstnieje.
Masę rozsmarować na mazurku i udekorować skórką pomarańczową i bakaliami według uznania.