Mazurek pomarańczowy

Składniki

Ciasto I:

  • 18 dag masy marcepanowej
  • 3 jajka
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki

Ciasto II:

  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa pomarańczowa:

  • 2 duże pomarańcze
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 40 dag cukru
  • 1 cytryna

Dodatki:

  • dżem pomarańczowy
  • skórka pomarańczowa
  • bakalie

Przygotowanie

Masło utrzeć dodając po kawałku marcepan, następnie mąkę i jajka.

Dokładnie wszystko wymieszać.

Rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec 20 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z żółtkiem, masłem i cukrem.

Zagnieść ciasto, rozwałkować na placek i upiec na złoty kolor w rozgrzanym do 200°C piekarniku.

Ciasto posmarować dżemem pomarańczowym i przykryć ciastem marcepanowym.

Otrzeć skórkę z połowy sparzonej i osuszonej cytryny i 1 pomarańczy.

Utrzeć z łyżeczką cukru pudru.

Dodać cukier i sok z cytryny i drugiej pomarańczy, utrzeć.

Po utarciu podgrzewać aż zgęstnieje.

Masę rozsmarować na mazurku i udekorować skórką pomarańczową i bakaliami według uznania.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *