Składniki
Ciasto kruche:
- 11 dag mąki
- 7 dag masła
- 1 łyżka mleka lub śmietany
- 4 dag cukru pudru
- 1 jajko
Ciasto maślane:
- 6 dag mąki
- 5 dag masła
- 5 dag cukru
- 2 jajka
- dżem
- dowolny lukier
Przygotowanie
Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajko i śmietanę.
Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.
Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka.
Na kruche ciasto nałożyć warstwę dżemu, a na dżem ciasto maślane (utrzeć masło z cukrem, dodając jaja, a na końcu mąkę).
Brzegi obramować wałeczkiem z kruchego ciasta.
Mazurek wstawić do gorącego piecyka na 15-20 minut, po ostudzeniu oblać z rodzynkami dżemem.
Udekorować.