Mazurek paryski

Składniki

Ciasto kruche:

  • 11 dag mąki
  • 7 dag masła
  • 1 łyżka mleka lub śmietany
  • 4 dag cukru pudru
  • 1 jajko

Ciasto maślane:

  • 6 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 2 jajka
  • dżem
  • dowolny lukier

Przygotowanie

Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajko i śmietanę.

Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.

Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka.

Na kruche ciasto nałożyć warstwę dżemu, a na dżem ciasto maślane (utrzeć masło z cukrem, dodając jaja, a na końcu mąkę).

Brzegi obramować wałeczkiem z kruchego ciasta.

Mazurek wstawić do gorącego piecyka na 15-20 minut, po ostudzeniu oblać z rodzynkami dżemem.

Udekorować.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *