Mazurek orzechowy

Składniki

  • 3 żółtka
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 kostki (12,5 dag) masła
  • szklanka mąki krupczatki
  • szklanka zmielonych orzechów
  • 3 białka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • kilkanaście dorodnych połówek orzechów

Przygotowanie

W malakserze ubijamy na puch żółtka i cukier puder, dodajemy, małymi porcjami, lekko rozmiękczone masło i, siejąc przez sito, mąkę. Gdy składniki się połączą, dodajemy orzechy. Wyrabiamy całość na jednolite, gładkie ciasto. Blachę wykładamy aluminiową folią, rozkładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Piana powinna być bardzo ścisła. Pokrywamy pianą równomiernie ciasto, na powierzchni rozkładamy połówki orzechów. Wstawiamy do nagrzanego, niezbyt gorącego, nastawionego na temp. 150°C piekarnika, pieczemy przez 45-50 min, uważając, by mazurek niezbyt mocno się zrumienił. Mazurek powinno się przygotować na tydzień przed podaniem – będzie wówczas delikatny i bardzo kruchy. Przybieramy, według własnych upodobań, tuż przed podaniem na stół.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *