Mazurek nugatowy

Składniki

  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów pistacjowych
  • 100 g miodu
  • 200 g cukru
  • 100 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka białek
  • 1 łyżka siekanych  daktyli
  • 1 łyżka siekanych fig
  • 1 łyżka rodzynek
  • kieliszek likieru pomarańczowego
  • polewa czekoladowa
  • gotowy lukier
  • krokant do ozdoby
  • wafel

Przygotowanie

Migdały sparzyć, obrać ze skórek, posiekać razem z orzechami.

Podsuszyć w rozgrzanym do 130°C piekarniku.

Zagotować 1/2 szklanki wody, wsypać cukier, gdy się rozpuści dodać miód.

Białka ubić na sztywną pianę, dolewać cienką strużką gorący syrop.

Następnie postawić naczynie w garnku z wrzącą wodą i ubijać, aż masa zgęstnieje.

Zestawić miskę.

Masę wymieszać z bakaliami i likierem.

Ciepłą wylać na wafel i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.

Ozdobić lukrem i polewą.

Ponownie odstawić do ostygnięcia.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *