Mazurek morelowy

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • otarta skórka z cytryny

Masa:

  • 3/4 słoika dżemu morelowego
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • smażona skórka pomarańczowa

Przygotowanie

Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do lodówki.

Odłożyć 1/3 ciasta, resztę pokroić w plastry o grubości 1/2 cm, ułożyć podłużny placek, zagniatając miejsca złączenia.

Z reszty ciasta zrobić 1 cm ścianki, posmarować białkiem.

Podpiec w gorącym piekarniku 5-7 minut.

Wymieszać dżem z migdałami, rozłożyć na podpieczonym placku, posypać drobno posiekaną skórką.

Piec w niezbyt gorącym piekarniku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *