Mazurek makowy

Składniki

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 żółtka ugotowane na twardo

Masa:

  • 20 dag maku
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 10 dag migdałów
  • aromat migdałowy
  • garść rodzynek

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i miękkie ciasto i posiekać.

Żółtka (ugotowane na twardo) dodać do mąki i wyrobić gładkie ciasto.

Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 centymetra, wylepić nim dno blaszki do pieczenia formując 5 centymetrowe boki.

Przygotowanie masy: mak sparzyć, dokładnie osączyć i 3 razy zmielić.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko.

Białka ubić na pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Na koniec dodać sodę, migdały i aromat migdałowy i jeszcze raz wszystko wymieszać.

Rozsmarować na cieście.

Piekarnik rozgrzać do 180°C, wstawić placek i piec około 25 minut.

Ostudzony mazurek polukrować i udekorować według uznania.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *