Składniki
Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 żółtka ugotowane na twardo
Masa:
- 20 dag maku
- 10 dag cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki sody
- 10 dag migdałów
- aromat migdałowy
- garść rodzynek
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i miękkie ciasto i posiekać.
Żółtka (ugotowane na twardo) dodać do mąki i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 centymetra, wylepić nim dno blaszki do pieczenia formując 5 centymetrowe boki.
Przygotowanie masy: mak sparzyć, dokładnie osączyć i 3 razy zmielić.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko.
Białka ubić na pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać sodę, migdały i aromat migdałowy i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Rozsmarować na cieście.
Piekarnik rozgrzać do 180°C, wstawić placek i piec około 25 minut.
Ostudzony mazurek polukrować i udekorować według uznania.