Mazurek makowo-figowy

Składniki

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • puszka masy makowej z bakaliami

Krem:

  • opakowanie fig suszonych ( 20 dag)
  • 25 dag cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • migdały kalifornijskie

Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem i cukrem, dodać jajko, wymieszać i szybko zagnieść ciasto.

Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny (musi być bardzo dobrze schłodzone).

Przygotowanie kremu: w rondelku o grubym dnie zagotować mleko z cukrem i gotować tak długo aż masa zacznie gęstnieć (ciągle mieszać i uważać żeby się nie przypaliło).

Gdy masa zgęstnieje dodać masło i drobno pokrojone figi i jeszcze wszystko razem pogotować a następnie zdjąć z ognia i przestudzić.

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wylepić schłodzonym ciastem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200-220°C.

Ciasto upiec na złoty kolor.

Schłodzić.

Na schłodzone ciasto wyłożyć gotową masę makową i równomiernie rozsmarować a na niej rozsmarować krem mleczno-figowy.

Udekorować pokrojonymi figami i migdałami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *