Składniki
Ciasto:
- 20 dag mąki
- 15 dag masła
- 8 dag cukru
- 1 jajko
Nadzienie:
- puszka masy makowej z bakaliami
Krem:
- opakowanie fig suszonych ( 20 dag)
- 25 dag cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- migdały kalifornijskie
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem i cukrem, dodać jajko, wymieszać i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny (musi być bardzo dobrze schłodzone).
Przygotowanie kremu: w rondelku o grubym dnie zagotować mleko z cukrem i gotować tak długo aż masa zacznie gęstnieć (ciągle mieszać i uważać żeby się nie przypaliło).
Gdy masa zgęstnieje dodać masło i drobno pokrojone figi i jeszcze wszystko razem pogotować a następnie zdjąć z ognia i przestudzić.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wylepić schłodzonym ciastem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200-220°C.
Ciasto upiec na złoty kolor.
Schłodzić.
Na schłodzone ciasto wyłożyć gotową masę makową i równomiernie rozsmarować a na niej rozsmarować krem mleczno-figowy.
Udekorować pokrojonymi figami i migdałami.