Mazurek kajmakowy

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 3 ugotowane żółtka
  • 8 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Polewa:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 dag masła
  • cukier waniliowy
  • orzechy
  • owoce z konfitur

Przygotowanie

Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem i cukrem, dodać przetarte żółtka, żółtko surowe, śmietanę.

Nożem wymieszać ciasto, zagnieść.

Uformować 2 kwadraty o wymiarach 22 na 22 cm, ze skrawków zrobić wałeczki i oblepić nimi brzegi.

Upiec.

Mleko z cukrem gotować w naczyniu o grubym dnie, aż masa lekko zbrązowieje i stanie się gęsta, wtedy dodać masło, cukier waniliowy, utrzeć gorącą i wylać na upieczone ciasto.

Dekorować przed zastygnięciem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *