Mazurek jabłkowy

Składniki

Ciasto:

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 surowe żółtka
  • cukier waniliowy
  • skórka z 1 cytryny

Masa jabłkowa:

  • 10 dużych jabłek
  • 30 dag cukru
  • 10 dag smażonej skórki z pomarańczy
  • 15 dag migdałów
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • konfitury i bakalie do dekoracji

Przygotowanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i formujemy dwa placki wielkości blachy (24×30 cm). Każdy placek pieczemy osobno ok. 15 minut w temp. 160 °C.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Do cukru wlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy gęsty syrop. Dodajemy jabłka i ciągle mieszając, smażymy, aż masa stanie się szklista.

Do masy dodajemy skórkę z pomarańczy oraz sparzone, obrane i posiekane migdały. Ciepłą masą smarujemy placek, przykrywamy drugim plackiem. Dekorujemy.

Do ciasta można dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, a do masy łyżeczkę cynamonu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *