Składniki
Ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 3 surowe żółtka
- cukier waniliowy
- skórka z 1 cytryny
Masa jabłkowa:
- 10 dużych jabłek
- 30 dag cukru
- 10 dag smażonej skórki z pomarańczy
- 15 dag migdałów
- skórka starta z 1/2 cytryny
- konfitury i bakalie do dekoracji
Przygotowanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i formujemy dwa placki wielkości blachy (24×30 cm). Każdy placek pieczemy osobno ok. 15 minut w temp. 160 °C.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Do cukru wlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy gęsty syrop. Dodajemy jabłka i ciągle mieszając, smażymy, aż masa stanie się szklista.
Do masy dodajemy skórkę z pomarańczy oraz sparzone, obrane i posiekane migdały. Ciepłą masą smarujemy placek, przykrywamy drugim plackiem. Dekorujemy.
Do ciasta można dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, a do masy łyżeczkę cynamonu.