Mazurek czekoladowy z bakaliami

Składniki

Ciasto:

  • 25 dag masła
  • 2 szklanki krupczatki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Polewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka rodzynków
  • 1/2 szklanki smażonej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, cukier i szybko połączyć tłuszcz z suchymi składnikami, aby powstały małe grudki przypominające tartą bułkę.

Dodać ugotowane na twardo i przetarte przez sito żółtko, a także śmietanę i sól, zagnieść ciasto, odłożyć je na pół godziny do lodówki, po czym z 3/4 rozwałkować placek o wymiarach 30×20 cm, a z pozostałej części uformować wałeczek, którym należy oblepić brzegi placka.

Piekarnik nagrzać do temp. 220°C, wstawić blachę na najwyższą półkę i piec ciasto około 10 minut.

Rodzynki umyć i moczyć 15 minut w letniej wodzie, skórkę pomarańczową pokroić w drobną kostkę.

Przygotowanie polewy: w rondlu wymieszać cukier z kakao, dodać śmietanę,gotować stale mieszając, na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć.

Gotować jeszcze 5 minut, dodać bakalie, wymieszać.

Wylać polewę na zapieczone ciasto i ponownie wstawić blachę do piecyka na 20 minut.

Po upieczeniu można posypać mazurek wiórkami kokosowymi.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *