Składniki
Ciasto:
- 25 dag masła
- 2 szklanki krupczatki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- szczypta soli
Polewa:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka rodzynków
- 1/2 szklanki smażonej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, cukier i szybko połączyć tłuszcz z suchymi składnikami, aby powstały małe grudki przypominające tartą bułkę.
Dodać ugotowane na twardo i przetarte przez sito żółtko, a także śmietanę i sól, zagnieść ciasto, odłożyć je na pół godziny do lodówki, po czym z 3/4 rozwałkować placek o wymiarach 30×20 cm, a z pozostałej części uformować wałeczek, którym należy oblepić brzegi placka.
Piekarnik nagrzać do temp. 220°C, wstawić blachę na najwyższą półkę i piec ciasto około 10 minut.
Rodzynki umyć i moczyć 15 minut w letniej wodzie, skórkę pomarańczową pokroić w drobną kostkę.
Przygotowanie polewy: w rondlu wymieszać cukier z kakao, dodać śmietanę,gotować stale mieszając, na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć.
Gotować jeszcze 5 minut, dodać bakalie, wymieszać.
Wylać polewę na zapieczone ciasto i ponownie wstawić blachę do piecyka na 20 minut.
Po upieczeniu można posypać mazurek wiórkami kokosowymi.