Mazurek czekoladowy

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 15 dag cukru
  • 5 dag czekolady

Przygotowanie

Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem i cukrem pudrem, dodać żółtko, szczyptę soli i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Rozwałkować na grubość około 1 cm i nadać dowolny kształt: prostokątny, okrągły, w kształcie serca lub trójkąta, pozostawiając kawałek ciasta do przygotowania rantu. Brzeg mazurka posmarować białkiem i obłożyć wałkiem ciasta, uformowanym na kształt koguciego grzebienia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) i piec do chwili, gdy ciasto nabierze złotego koloru.

Masa: cukier zagotować z 3/4 szklanki wody, zszumować i podgrzewać na niewielkim ogniu do chwili, gdy masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i ucierać drewnianą łyżką (lub mikserem) do chwili, gdy masa zbieleje. Dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać. Gdy ciasto ostygnie, podgrzać polewę na niewielkim ogniu i ciepłą wylać na ciasto. Przybrać dowolnie kandyzowanymi owocami lub bakaliami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *