Mazurek cygański

Składniki

  • 1/2 kg pokrajanych drobno bakalii (po 10 dag rodzynek, fig, orzechów, migdałów, smażonej skórki pomarańczowej ewentualnie suszonych moreli bez pestek)
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek (z małym czubkiem) mąki ziemniaczanej
  • trochę posiekanej wanilii

Przygotowanie

Ubić sztywną pianę z białek, dodać utarte z cukrem żółtka i pokrajane bakalie wymieszane z mąką ziemniaczaną i wanilią. Lekko wymieszać, rozłożyć równą warstwą w szerokiej blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Upiec w średnio gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor. Gdy zupełnie ostygnie, krajać na wąskie ciasteczka.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *