Składniki
Ciasto:
- 38 dag mąki
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2,5 dag drożdży
- 7,5 dag cukru
- 10 dag masła
- starta skórka z cytryny
- szczypta soli
Nadzienie:
- 38 dag maku
- 75 dag kwaśnych jabłek
- 25 dag rodzynek
- 2 łyżki cukru
- 20 dag masła
- 10 dag posiekanych orzechów laskowych
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 20 dag mąki
- 17 dag masła
- 10 dag cukru
- szczypta cynamonu
Polewa:
- 25 dag cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
- 2 aromaty rumowe
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z mąką, mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Wlać rozczyn do mąki, wyspać sól, cukier, dodać roztopiony tłuszcz.
Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać z rodzynkami.
Namoczony mak odsączyć, połączyć z jajkami, roztopionym tłuszczem i posiekanymi orzechami.
Na wytłuszczoną blachę wyłożyć wyrośnięte ciasto, jabłka, a na nie masę makową.
Wymieszać składniki kruszonki, rozkruszyć na ciasto.
Całość odstawić na 20 min. do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C około 35 minut.
Wymieszać składniki polewy i polać nią gorące ciasto.