Makowiec saksoński

Składniki

Ciasto:

  • 38 dag mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2,5 dag drożdży
  • 7,5 dag cukru
  • 10 dag masła
  • starta skórka z cytryny
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 38 dag maku
  • 75 dag kwaśnych jabłek
  • 25 dag rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 20 dag masła
  • 10 dag posiekanych orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 20 dag mąki
  • 17 dag masła
  • 10 dag cukru
  • szczypta cynamonu

Polewa:

  • 25 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 aromaty rumowe

Przygotowanie

Drożdże wymieszać z mąką, mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Wlać rozczyn do mąki, wyspać sól, cukier, dodać roztopiony tłuszcz.

Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać z rodzynkami.

Namoczony mak odsączyć, połączyć z jajkami, roztopionym tłuszczem i posiekanymi orzechami.

Na wytłuszczoną blachę wyłożyć wyrośnięte ciasto, jabłka, a na nie masę makową.

Wymieszać składniki kruszonki, rozkruszyć na ciasto.

Całość odstawić na 20 min. do wyrośnięcia.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C około 35 minut.

Wymieszać składniki polewy i polać nią gorące ciasto.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *