Składniki
Na ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 30 dag masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki wody
- szczypta proszku do pieczenia
Na masę makową:
- 30 dag maku
- 6 żółtek
- 9 białek
- 15 dag posiekanych orzechów
- 30 dag cukru pudru
- 10 dag rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta: zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Podzielić je na dwie równe części.
Przygotowanie masy makowej: mak sparzyć i zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Dodawać mak i resztę składników ciągle mieszając. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z resztą.
Przed pieczeniem należy przygotować ciasto wykładając formę jedną połową ciasta, zakrywając masą makową i na samej górze druga część ciasta.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.