Makowiec francuski

Składniki

Na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 30 dag masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • szczypta proszku do pieczenia

Na masę makową:

  • 30 dag maku
  • 6 żółtek
  • 9 białek
  • 15 dag posiekanych orzechów
  • 30 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta: zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Podzielić je na dwie równe części.

Przygotowanie masy makowej: mak sparzyć i zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Dodawać mak i resztę składników ciągle mieszając. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z resztą.

Przed pieczeniem należy przygotować ciasto wykładając formę jedną połową ciasta, zakrywając masą makową i na samej górze druga część ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *