Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 1 kg mąki (po połowie zwykłej i krupczatki)
- 5 dag drożdży
- ok. 400 ml mleka
- jajko
- 2 żółtka
- 10 dag masła
- 16 dag cukru
- skórka z cytryny
- olejek cytrynowy
- bułka tarta
Masa:
- 1/2 kg maku
- 15 dag cukru
- 2 łyżki mąki
- 12 dag masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- tarta skórka z cytryny
- 4 tłuczone goździki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 10 dag rodzynek
- po 5 dag siekanych migdałów i orzechów
- kieliszek rumu
- 2 białka
- jajko
- cukier puder
Przygotowanie
Ciasto: mąkę wsypujemy do miski. Pokruszone drożdże zasypujemy łyżką cukru, zalewamy szklanką ciepłego mleka, dodajemy łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do zrobionego w mące dołka, lekko mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i trochę olejku. Masę, rozpuszczone masło i resztę ciepłego mleka wkładamy do miski z mąką i rozczynem. Wyrabiamy ciasto, aż powstaną pęcherzyki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu (ok. 45 minut) wyrabiamy i znów odstawiamy.
Masa: mak parzymy i 45 minut podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając. Osączamy i 2 razy mielimy z cukrem. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i filiżankę zimnej wody, gotujemy, mieszając. Dodajemy mak, bakalie, cukier waniliowy, goździki, cynamon i skórkę. Mieszamy. Wlewamy rum. Gdy ostygnie, mieszamy z pianą z białek.
Ciasto dzielimy na 2-3 części, wałkujemy na grubość palca, nakładamy nadzienie, zawijamy roladę i wkładamy do blach posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 45 minut w 180 °C. Ciepłe smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Jeśli masa makowa jest za gęsta, możemy przed dodaniem białek wlać kilka łyżek wody.