Makowiec

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 1 kg mąki (po połowie zwykłej i krupczatki)
  • 5 dag drożdży
  • ok. 400 ml mleka
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 10 dag masła
  • 16 dag cukru
  • skórka z cytryny
  • olejek cytrynowy
  • bułka tarta

Masa:

  • 1/2 kg maku
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 12 dag masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • tarta skórka z cytryny
  • 4 tłuczone goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 10 dag rodzynek
  • po 5 dag siekanych migdałów i orzechów
  • kieliszek rumu
  • 2 białka
  • jajko
  • cukier puder

Przygotowanie

Ciasto: mąkę wsypujemy do miski. Pokruszone drożdże zasypujemy łyżką cukru, zalewamy szklanką ciepłego mleka, dodajemy łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do zrobionego w mące dołka, lekko mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i trochę olejku. Masę, rozpuszczone masło i resztę ciepłego mleka wkładamy do miski z mąką i rozczynem. Wyrabiamy ciasto, aż powstaną pęcherzyki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu (ok. 45 minut) wyrabiamy i znów odstawiamy.

Masa: mak parzymy i 45 minut podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając. Osączamy i 2 razy mielimy z cukrem. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i filiżankę zimnej wody, gotujemy, mieszając. Dodajemy mak, bakalie, cukier waniliowy, goździki, cynamon i skórkę. Mieszamy. Wlewamy rum. Gdy ostygnie, mieszamy z pianą z białek.

Ciasto dzielimy na 2-3 części, wałkujemy na grubość palca, nakładamy nadzienie, zawijamy roladę i wkładamy do blach posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 45 minut w 180 °C. Ciepłe smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Jeśli masa makowa jest za gęsta, możemy przed dodaniem białek wlać kilka łyżek wody.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *