Składniki
Ciasto
- 1/2 kg mąki
- 25 dag masła lub margaryny
- szczypta soli
- 20 dag cukru (może być brązowy)
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki winiaku lub likieru pomarańczowego
- 3 jajka
Masa
- po 1 puszce brzoskwiń, moreli i kawałków ananasa w syropie (po ok. 40 dag)
- 1 słoik kompotu z wiśni (ok. 70 dag)
- 2 jajka
- 2-3 kubeczki deseru z kaszki manny o smaku naturalnym (ok. 1/2 kg)
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2-3 łyżki cukru wymieszanego z cynamonem
Przygotowanie
Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść kruche ciasto. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, uformować brzeg wysokości ok. 2 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilkunastu miejscach, przykryć, odstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Brzoskwinie, morele i ananas osączyć, wymieszać. Osobno odcedzić wiśnie. Deser z kaszki manny utrzeć z jajkami, dodać sok pomarańczowy.
Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, podpiec na jasnozłoto (ok. 10 minut).
Wyjąć z piecyka, posmarować masą, a następnie obłożyć owocami. Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok. 30 minut.
Gotowe ciasto ostudzić na blasze Przed podaniem kroić na kwadraty, posypać cukrem z cynamonem.