Kruchy placek z owocami

Składniki

Ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 20 dag cukru (może być brązowy)
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki winiaku lub likieru pomarańczowego
  • 3 jajka

Masa

  • po 1 puszce brzoskwiń, moreli i kawałków ananasa w syropie (po ok. 40 dag)
  • 1 słoik kompotu z wiśni (ok. 70 dag)
  • 2 jajka
  • 2-3 kubeczki deseru z kaszki manny o smaku naturalnym (ok. 1/2 kg)
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2-3 łyżki cukru wymieszanego z cynamonem

Przygotowanie

Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść kruche ciasto. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, uformować brzeg wysokości ok. 2 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilkunastu miejscach, przykryć, odstawić do lodówki na godzinę.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Brzoskwinie, morele i ananas osączyć, wymieszać. Osobno odcedzić wiśnie. Deser z kaszki manny utrzeć z jajkami, dodać sok pomarańczowy.

Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, podpiec na jasnozłoto (ok. 10 minut).

Wyjąć z piecyka, posmarować masą, a następnie obłożyć owocami. Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok. 30 minut.

Gotowe ciasto ostudzić na blasze Przed podaniem kroić na kwadraty, posypać cukrem z cynamonem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *