Krajanka miodowa

Składniki

  • 1/2 szklanki miodu
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka korzeni
  • 25 dag nadzienia (marmolada i bakalie – figi, daktyle, orzechy)

Przygotowanie

Miód i cukier zagotować i ciągle mieszając roztwór zalać nim mąkę.

Dodać jajo, sodę rozpuszczoną w wodzie, wsypać korzenie.

Ciasto dobrze wyrobić i rozwałkować na 2 placki o grubości 2 cm.

Jeden placek położyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, nałożyć nadzienie, a drugim plackiem przykryć i piec 30-40 minut.

Po ostudzeniu krajać w kwadraciki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *