Keks staropolski

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 10 dag cykaty
  • 12 jajek
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 25 dag rodzynków
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • ewentualnie czekolada do polewy

Przygotowanie

6 żółtek i 6 całych jaj utrzeć z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia, wlać stopione masło, dodać rodzynki, cykatę i skórkę pomarańczową krajaną w kostkę.

Włożyć ciasto do formy wyłożonej nawoskowanym papierem pergaminowym i piec około 75 minut.

Po upieczeniu zdjąć papier i polukrować keks lub polać polewą czekoladową.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *