Keks serowo-śliwkowy

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 150 g margaryny
  • 100 g obranych orzechów włoskich
  • 500 g mąki (typ 550)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka nisko tłuszczowego (1,5%)
  • szczypta szafranu
  • 100 g cukru pudru
  • 2 małe jajka
  • gałka muszkatołowa
  • starta z 2 cytryn skórka

Przygotowanie

Suszone śliwki pokroić w paseczki.

Twaróg odsączyć w ściereczkę lnianą.

Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski, zrobić w środku dziurkę i wlać mleko, cukier puder, jaja, przyprawy.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Dodać margarynę, twaróg i orzechy, szybko zarobić ciasto na gładką masę.

A na koniec koniec wgnieść suszone śliwki.

Gotowe ciasto wyłożyć do długiej – wąskiej formy (ok. 37 cm), uprzednio nasmarowanej tłuszczem i włożyć formę do piekarnika.

Piec w 150°C  przez 80-90 minut.

Keks, jeszcze gorący, wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Krótko przed podaniem natrzeć wierzch margaryną i posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *