Keks francuski

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 30 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 10 jajek
  • 25 dag rodzynków
  • 10 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 10 dag cykaty
  • 1 dag amoniaku (węglanu amonowego)
  • 8 dag migdałów
  • 1/2 olejku arakowego
  • sól

Przygotowanie

7 żółtek i 3 całe jaja ubić z cukrem, wlać stopione masło i nadal ubijając wsypać mąkę z amoniakiem i szczyptę soli.

Dodać do ciasta rodzynki, skórkę pomarańczową i cykatę pokrajane w kostkę oraz olejek arakowy.

Ciasto włożyć do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym i wysypanym pokrajanymi migdałami pergaminem.

Po wierzchu posypać cukrem pudrem i pokrajanymi wzdłuż migdałami.

Formę nakryć papierem i piec w gorącym piekarniku 50-70 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *