Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 30 dag cukru
- 25 dag masła
- 10 jajek
- 25 dag rodzynków
- 10 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 10 dag cykaty
- 1 dag amoniaku (węglanu amonowego)
- 8 dag migdałów
- 1/2 olejku arakowego
- sól
Przygotowanie
7 żółtek i 3 całe jaja ubić z cukrem, wlać stopione masło i nadal ubijając wsypać mąkę z amoniakiem i szczyptę soli.
Dodać do ciasta rodzynki, skórkę pomarańczową i cykatę pokrajane w kostkę oraz olejek arakowy.
Ciasto włożyć do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym i wysypanym pokrajanymi migdałami pergaminem.
Po wierzchu posypać cukrem pudrem i pokrajanymi wzdłuż migdałami.
Formę nakryć papierem i piec w gorącym piekarniku 50-70 minut.