Keks cytrynowy

Składniki

  • sok z jednej cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • 5 jajek
  • 6 dkg masła
  • 18 dkg cukru
  • 21 dkg mąki
  • po 5 dkg bakalii (rodzynki, śliwki suszone, morele, daktyle, figi, orzechy, skórka pomarańczowa)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • papier do pieczenia i masło do smarowania

Przygotowanie

Wąską blaszkę wyłożyć papierem i posmarować masłem.

Bakalie pokroić dość grubo i oprószyć mąką.

Wybić jajka ,oddzielając żółtka od białek.

Żółtka utrzeć z cukrem,dodać utartą skórkę z cytryny i sok.

Do żółtek dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Ubić pianę z białek i dodać do masy.

Następnie wrzucić bakalie, na koniec delikatnie mieszając dodać stopione masło.

Ciasto wyłożyć na blache i piec w niezbyt mocno rozgrzanym piekarniku (ok.180°C).

Po upieczeniu wystudzic i szczelnie przykryć.

Można polać polewą czekoladową.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *