Składniki
- sok z jednej cytryny
- skórka z jednej cytryny
- 5 jajek
- 6 dkg masła
- 18 dkg cukru
- 21 dkg mąki
- po 5 dkg bakalii (rodzynki, śliwki suszone, morele, daktyle, figi, orzechy, skórka pomarańczowa)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- papier do pieczenia i masło do smarowania
Przygotowanie
Wąską blaszkę wyłożyć papierem i posmarować masłem.
Bakalie pokroić dość grubo i oprószyć mąką.
Wybić jajka ,oddzielając żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem,dodać utartą skórkę z cytryny i sok.
Do żółtek dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Ubić pianę z białek i dodać do masy.
Następnie wrzucić bakalie, na koniec delikatnie mieszając dodać stopione masło.
Ciasto wyłożyć na blache i piec w niezbyt mocno rozgrzanym piekarniku (ok.180°C).
Po upieczeniu wystudzic i szczelnie przykryć.
Można polać polewą czekoladową.