Składniki
Ciasto:
- 2 jajka
- 60 dag mąki
- 40 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- sól
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
Masa makowa:
- 40 dag maku
- 2 żółtka
- 350 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 5 dag posiekanych orzechów
- 10 dag cukru
Ponadto:
- 5 dag cukru pudru
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę.
Dodać cukier waniliowy, schłodzone, pokrojone w wiórki masło oraz szczyptę soli.
Wymieszać i posiekać szerokim nożem.
Zrobić wgłębienie, wbić jajka i wymieszać.
Następnie szybko zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.
Uformować kulę, owinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki.
Przygotowanie masy makowej
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na co najmniej 2 godziny.
Następnie odcedzić na sicie wyłożonym podwójnie złożona gazą i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa o gęstym sicie.
Mleko zagotować.
Dodać zmielony mak, cukier, cukier waniliowy, żółtka i orzechy.
Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu około 15 minut, aż masa zgęstnieje.
Przygotowanie jabłecznika
Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne.
Pokroić na małe cząstki i skropić sokiem z cytryny.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Większą część rozwałkować na cienki placek i na wałku przenieść do cienko natłuszczonej formy do pieczenia.
Spód gęsto nakłuć widelcem.
Na cieście ułożyć cząstki jabłek i przykryć je masą makową.
Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć cienkie paseczki.
Ułożyć je na masie makowej tak, by utworzyły kratkę.
Paseczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody.
Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180°C.
Wyjąć i wystudzić.
Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem.