Jabłecznik z makiem i orzechami

Składniki

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 60 dag mąki
  • 40 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • sól

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Masa makowa:

  • 40 dag maku
  • 2 żółtka
  • 350 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag posiekanych orzechów
  • 10 dag cukru

Ponadto:

  • 5 dag cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiać z pro­szkiem do pieczenia na stolnicę.

Dodać cukier waniliowy, schłodzone, pokrojone w wiórki masło oraz szczyptę soli.

Wymieszać i posiekać szerokim nożem.

Zrobić wgłębienie, wbić jajka i wymieszać.

Następnie szybko zagnieść elastyczne, gładkie cias­to.

Uformować kulę, owinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki.

Przygotowanie masy makowej

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na co najmniej 2 godziny.

Następnie odcedzić na sicie wyłożonym podwój­nie złożona gazą i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa o gęstym sicie.

Mleko zagotować.

Dodać zmielony mak, cukier, cukier waniliowy, żółtka i orzechy.

Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu około 15 minut, aż masa zgęstnieje.

Przygotowanie jabłecznika

Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne.

Pokroić na małe cząstki i skropić sokiem z cytryny.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.

Większą część rozwałkować na cienki placek i na wałku przenieść do cienko natłusz­czonej formy do pieczenia.

Spód gęsto nakłuć widelcem.

Na cieście ułożyć cząstki jabłek i przykryć je masą makową.

Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć cienkie paseczki.

Ułożyć je na masie makowej tak, by utworzyły kratkę.

Paseczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody.

Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180°C.

Wyjąć i wystudzić.

Przed podaniem ciasto oprószyć cuk­rem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *