Jabłecznik po cygańsku

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 1,5 kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 14 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka

Przygotowanie

Ciasto zagnieść z wszystkich składników.

Podzielić na 2 części.

Jabłka uprażyć, dodać cukier i galaretkę w proszku.

Na blache kładziemy ciasto ? jabłka ? ciasto.

Piec około 1 godziny.

Można użyć jabłka ze słoika (2-3 słoiki).

Według mnie wystarczą 3 żółtka.

Ciasto nie rozwałkowuję tylko wylepiam na formę.

Gotowy placek posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *