Składniki
Masa jabłkowa:
- 1 1/2 kg jabłek
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 1 jajko
- 1 galaretka agrestowa
- 1/2 kostki margaryny Palma
Ponadto:
- 1 galaretka pomarańczowa
- ok. 20 dag okrągłych biszkoptów
Przygotowanie
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przełożyć do garnka i przesmażyć.
Do gorących jabłek wsypać cukier puder, żelatynę i galaretkę agrestową (w proszku).
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Do zimnej masy jabłkowej dodać miękką margarynę i jajko.
Razem zmiksować.
Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami.
Następnie wyłożyć masę jabłkową.
Wierzch jabłecznika zalać tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w dwóch szklankach gorącej wody.
Jabłecznik schłodzić w lodówce.
Najlepiej włożyć go do lodówki na 24 godziny, aby biszkopty zmiękły.