Jabłecznik na zimno

Składniki

Masa jabłkowa:

  • 1 1/2 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 jajko
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1/2 kostki margaryny Palma

Ponadto:

  • 1 galaretka pomarańczowa
  • ok. 20 dag okrągłych biszkoptów

Przygotowanie

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przełożyć do garnka i przesmażyć.

Do gorących jabłek wsypać cukier puder, żelatynę i galaretkę agrestową (w proszku).

Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Do zimnej masy jabłkowej dodać miękką margarynę i jajko.

Razem zmiksować.

Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami.

Następnie wyłożyć masę jabłkową.

Wierzch jabłecznika zalać tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w dwóch szklankach gorącej wody.

Jabłecznik schłodzić w lodówce.

Najlepiej włożyć go do lodówki na 24 godziny, aby biszkopty zmiękły.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *