Jabłecznik królewski

Składniki

  • dobrze wysmażone jabłkowe konfitury lub marmolada z jabłek
  • kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie

Tłuszcz lekko rozgrzać, by był miękki, dodać cukier puder i utrzeć, dodając (po jednym) jajka.

Do jednolitej, dokładnie utartej masy dodać, sypiąc przez sito, obie mąki i proszek, wyrobić ciasto.

Większą część wyłożyć na przygotowaną dużą tortownicę, dokładnie wyrównać.

Na tak przygotowanej powierzchni rozłożyć konfitury lub marmoladę z jabłek, oprószyć cynamonem, na wierzch położyć, za pomocą łyżki, pozostałą część ciasta, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do nagrzanego, ale niezbyt gorącego piekarnika.

Piec w temp. 160°C przez 45-50 minut.

Zrumienione ciasto, z bokami lekko odstającymi od formy, wyjąć i ochłodzić.

Jabłecznik owinięty w folię i ustawiony w chłodnym miejscu będzie aromatyczny i świeży nawet przez 3 dni.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *