Składniki
- dobrze wysmażone jabłkowe konfitury lub marmolada z jabłek
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie
Tłuszcz lekko rozgrzać, by był miękki, dodać cukier puder i utrzeć, dodając (po jednym) jajka.
Do jednolitej, dokładnie utartej masy dodać, sypiąc przez sito, obie mąki i proszek, wyrobić ciasto.
Większą część wyłożyć na przygotowaną dużą tortownicę, dokładnie wyrównać.
Na tak przygotowanej powierzchni rozłożyć konfitury lub marmoladę z jabłek, oprószyć cynamonem, na wierzch położyć, za pomocą łyżki, pozostałą część ciasta, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do nagrzanego, ale niezbyt gorącego piekarnika.
Piec w temp. 160°C przez 45-50 minut.
Zrumienione ciasto, z bokami lekko odstającymi od formy, wyjąć i ochłodzić.
Jabłecznik owinięty w folię i ustawiony w chłodnym miejscu będzie aromatyczny i świeży nawet przez 3 dni.