Jabłecznik elbląski

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 50 dag mąki pszennej
  • l torebka waniliowego proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru pudru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka suszonych moreli
  • 3-5 łyżek brandy
  • cynamon
  • tarta bułka
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie

Morele dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny i brandy, dobrze wymieszać, posypać cukrem i odstawić na 30 minut. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać skórkę z cytryny, morele i jabłka, wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) na ok. 60 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *