Jabłecznik

Składniki

  • 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
  • szklanka cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże, winne jabłka (najlepiej antonówki)
  • szczypta cynamonu
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie

Robotem rozcieramy rozdrobniony tłuszcz z cukrem pudrem. Do połączonych składników dodajemy, po jednym, całe jajka i, siejąc przez sito, obie mąki z proszkiem. Całość dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie zbyt ścisłe, dodajemy 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Tak przygotowane ciasto od razu wykładamy na przygotowaną średniej wielkości blaszkę, wyrównujemy powierzchnię, układamy (bardzo ciasno) cienkie cząstki przygotowanych jabłek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160°C przez ok. 35 min (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Wyjmujemy z piekarnika, gdy ciasto jest zrumienione, a boki lekko odstają od formy. Zimne, oprószamy cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *