Fale Dunaju

Składniki

  • 370 g wiśni (słoik)
  • 1 torebka budyniu wanilinowego
  • 0,5 l mleka
  • 250 g cukru
  • 500 g masła
  • 6 jaj
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao tłuszcz do blachy
  • starta skórka i sok z jednej cytryny
  • 200 g polewy mlecznej
  • 25 g tłuszczu roślinnego

Przygotowanie

Wiśnie osączyć na sitku. Budyń roztrzepać z sześcioma łyżkami mleka i 75 g cukru. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia, połączyć z budyniem. Podgrzać i gotować minutę, stale mieszając.

Budyń przełożyć do miski, zakryć i pozostawić do ostygnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.

Połowę masła utrzeć z resztą cukru do uzyskania piany, stopniowo dodawać jaja, mieszać. Przesiać nad masą mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo mieszać. Połowę masy połączyć z kakao.

Głęboką blachę posmarować tłuszczem. Rozprowadzić najpierw jasne ciasto, wygładzić, następnie ciemne ciasto, rozłożyć wiśnie.

Piec około 30 minut w piekarniku. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Resztę masła utrzeć ze skórką i sokiem cytrynowym na krem.

Połączyć stopniowo z budyniem o temperaturze pokojowej. Krem maślany rozprowadzić na lekko ostudzonym cieście, wstawić do lodówki na około 2 godziny,

Polewę czekoladową pokruszyć i rozpuścić z tłuszczem roślinnym nad parą. Polać ciasto, wygładzić szpachelką. Ewentualnie przeciągnąć grzebieniowym znacznikiem do tortu. Przed odstawieniem do lodówki pokroić ciasto na porcje.

Otrzymujemy około 24 porcji.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *