Składniki
- 370 g wiśni (słoik)
- 1 torebka budyniu wanilinowego
- 0,5 l mleka
- 250 g cukru
- 500 g masła
- 6 jaj
- 350 g mąki pszennej
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao tłuszcz do blachy
- starta skórka i sok z jednej cytryny
- 200 g polewy mlecznej
- 25 g tłuszczu roślinnego
Przygotowanie
Wiśnie osączyć na sitku. Budyń roztrzepać z sześcioma łyżkami mleka i 75 g cukru. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia, połączyć z budyniem. Podgrzać i gotować minutę, stale mieszając.
Budyń przełożyć do miski, zakryć i pozostawić do ostygnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
Połowę masła utrzeć z resztą cukru do uzyskania piany, stopniowo dodawać jaja, mieszać. Przesiać nad masą mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo mieszać. Połowę masy połączyć z kakao.
Głęboką blachę posmarować tłuszczem. Rozprowadzić najpierw jasne ciasto, wygładzić, następnie ciemne ciasto, rozłożyć wiśnie.
Piec około 30 minut w piekarniku. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Resztę masła utrzeć ze skórką i sokiem cytrynowym na krem.
Połączyć stopniowo z budyniem o temperaturze pokojowej. Krem maślany rozprowadzić na lekko ostudzonym cieście, wstawić do lodówki na około 2 godziny,
Polewę czekoladową pokruszyć i rozpuścić z tłuszczem roślinnym nad parą. Polać ciasto, wygładzić szpachelką. Ewentualnie przeciągnąć grzebieniowym znacznikiem do tortu. Przed odstawieniem do lodówki pokroić ciasto na porcje.
Otrzymujemy około 24 porcji.